Grafische software

Viewer, beeldbewerker, Panorama maker, DTP, enz.

 

Alle hieronder getoonde software is gratis en de download komt rechtsstreeks van de site van de leverancier.
DijkstraDigital heeft geen enkele commerciële band met de softwaremakers.

Darktable - Digitale donkere kamer

darktableDarktable is een virtuele lichtbak en donkere kamer voor fotobewerking; ontworpen voor fotografen door fotografen. Het beheert digitale negatieven via een database. Het ontwikkelen van de ruwe fotobestanden gebeurt door middel van zogenaamde sidecar files, waarbij de foto's op niet-destructieve wijze worden bewerkt. Darktable is een prima alternatief voor Adobe Lightroom.
O.a. Chris Parker en Boris Hajdukovic leggen functies uit op Youtube

 

FastStone - Image viewer

faststone imageviewerFastStone Image Viewer is een zeer gebruikersvriendelijk en overzichtelijk programma om foto's te bekijken, beheren en snel te bewerken. Een van de beste programma's in zijn soort met ingebouwde videospeler. Je kunt er foto's en afbeeldingen op uw pc handig mee beheren en bekijken en diashows maken van groepen afbeeldingen zelfs met muziek eronder! Ook zijn eenvoudige maar handige bewerkingen mogelijk zoals vergrote/verkleinen kleurcorrecties, seriefoto's als panorama samenvoegen, converteren naar ander formaat enz.

 

GIMP - Beeldbewerking

gimpGIMP is een gratis afbeeldingseditor en een alternatief voor Photoshop en doet nauwelijks onder voor deze betaalde tegenhanger. GIMP is een platformonafhankelijke die beschikbaar is voor GNU / Linux, OS X, Windows en meer besturingssystemen. Of u nu een grafisch ontwerper, fotograaf, illustrator of wetenschapper bent, GIMP biedt u geavanceerde tools om uw klus te klaren. U kunt uw productiviteit verder verbeteren met GIMP dankzij vele aanpassingsopties en plug-ins van derden. Nevenstaande link brengt u naar de Windows versie.
Mariel helpt je met 10 Youtubefilmpjes op weg.

Image Composite Editor - Panorama maker

imagecompositeeditorImage Composite Editor (ICE) is geavanceerde panorama compositie software (x64). Van een reeks overlappende foto's van een scène gemaakt vanaf een enkele cameralocatie, creëert de app panorama's met hoge resolutie die naadloos originele afbeeldingen combineren. ICE kan ook panorama's maken van een panningvideo, inclusief stop-motionactie die over de achtergrond wordt geplaatst. Afgewerkte panorama's kunnen worden opgeslagen in een breed scala aan afbeeldingsindelingen, waaronder JPEG, TIFF en Photoshop's PSD / PSB-indeling, evenals het tegelformaat met meerdere resolutie dat wordt gebruikt door HD View en Deep Zoom. Microsoft ontwikkelt deze software niet verder en levert het ook niet meer, maar u kunt het nog van deze site ophalen.

 

InkScape - Vector Beeldbewerking

inkscapeInkscape is professionele grafische vectorsoftware die draait op Windows, Mac OS X en GNU / Linux. Het wordt gebruikt door ontwerpprofessionals en hobbyisten over de hele wereld voor het maken van een breed scala aan afbeeldingen, zoals illustraties, pictogrammen, logo's, diagrammen, kaarten en webafbeeldingen. Inkscape gebruikt de W3C open standaard SVG (Scalable Vector Graphics) als zijn native formaat, en is gratis en open-source software.

Paint.net - Beeldbewerking

paintnetPaint.NET is software voor het bewerken van afbeeldingen en foto's voor pc's met Windows. Het beschikt over een intuïtieve en innovatieve gebruikersinterface met ondersteuning voor lagen, onbeperkt ongedaan maken, speciale effecten en een breed scala aan nuttige en krachtige tools. Een actieve en groeiende online community biedt vriendelijke hulp, tutorials en plug-ins. De download via de Microsoft store is betaald. Via Dotpdn is het gratis.

Krita - Tekenprogramma

kritaKrita is een professioneel gratis en open source tekenprogramma. Het is gemaakt door kunstenaars die betaalbare kunstgereedschappen voor iedereen willen zien. Het heeft een intuïtieve gebruikersinterface die niet in de weg staat. De dockers en panelen kunnen worden verplaatst en aangepast aan uw specifieke workflow. Zodra u uw installatie ingesteld hebt, kunt u deze opslaan als uw eigen werkruimte. U kunt ook uw eigen snelkoppelingen maken voor veelgebruikte tools. U kunt de 64-bit installer hier downloaden.

Scribus - Desktop Publishing

scribusScribus is een Pagina-opmaak programma voor Linux, FreeBSD, PC-BSD, NetBSD, OpenBSD, Solaris, OpenIndiana, Debian GNU/Hurd, Mac OS X, OS/2 Warp 4, eComStation, Haiku en Windows. Sinds 2001 is Scribus uitgegroeid tot een van de beste Open Source desktop-applicaties. Met een gebruiksvriendelijke interface ondersteunt Scribus professionele publicatiefuncties, zoals CMYK-kleuren, steunkleuren, ICC-kleurbeheer en veelzijdige PDF-creatie. Scribus heeft veel interessante accenten, zoals krachtige vectortekenhulpmiddelen, ondersteuning voor een groot aantal bestandstypen via import-/exportfilters, emulatie van kleurenblindheid en het weergeven van markup-talen zoals LaTeX of Lilypond in Scribus. Het Scribus-bestandsformaat is op XML gebaseerd en open. In tegenstelling tot eigen binaire bestandsindelingen, kunnen zelfs beschadigde documenten worden hersteld met een eenvoudige teksteditor. Via deze link komt u op de downloadpagina.