Besturing systemen

Iso's te gebruiken als life dvd en/of voor installatie.

 

Alle hieronder getoonde software is gratis en de download komt rechtsstreeks van de site van de leverancier.
DijkstraDigital heeft geen enkele commerciële band met de softwaremakers.

Ubuntu

ubuntuUbuntu kan op elke computer worden geïnstalleerd.
Het installeren is makkelijk en verloopt snel.


  • Het systeem is snel en wordt niet langzamer na verloop van tijd.
  • Veiligheid staat voorop, u heeft geen speciale veiligheidssoftware (zoals antivirus) nodig.
  • Het systeem is eenvoudig in het gebruik, voor ieder soort computergebruiker - van beginner tot expert.
  • Ubuntu heeft alle basissoftware aan boord die nodig is om direct aan de slag te kunnen, zoals Firefox-webbrowser, een officepakket, een muziekspeler en meer.
  • Het systeem is volledig vrij en volledig gratis en dat zal het ook altijd blijven. U kunt Ubuntu dus zo vaak installeren als u wilt, op zowel uw eigen computer als die van een ander.
  • Ubuntu bevat geen reclame of ongewenste (probeer)software en stuurt geen privégegevens door naar de makers ervan; uw privacy is dus gewaarborgd.

Download hier een x64-bits iso van Ubuntu zowel om dit systeem uit te proberen als te installeren..

Kubuntu - Soepel van Windows af

kubuntuHet belangrijkste verschil tussen Ubuntu en Kubuntu is dat Kubuntu er op gericht is om de overgang van Microsoft Windows zo soepel mogelijk te laten verlopen. Kubuntu heeft dan ook een vergelijkbare indeling als Microsoft Windows. Verder is Kubuntu erg geschikt voor mensen die graag hun systeem aanpassen, meer dan Ubuntu is Kubuntu tot in details naar eigen wens te ‘modden’. Download hier de 32-bits of de 64-bits iso.

Lubuntu - Lichtgewichtsysteem

lubuntuUbuntu met de LXDE-werkomgeving. Lubuntu is een écht lichtgewichtsysteem, een stuk lichter nog dan Xubuntu. Zo’n licht systeem is natuurlijk niet te verslaan als het om responssnelheid gaat. De omgeving is makkelijk ingericht en kenmerkt zich door een eenvoudig thema zonder teveel franje of grafische effecten. Verwar dit niet met minder kwaliteit! Veel mensen waarderen Lubuntu juist vanwege deze eenvoud. U downloadt Lubuntu in een zogeheten “Live-versie”. Dit betekent dat u Lubuntu gewoon kunt uitproberen zonder dat u het hoeft te installeren. Als u Lubuntu wilt installeren, kan dat uiteraard eenvoudig vanuit deze Live-versie.

Ubuntu Studio - Creativiteit

ubuntustudioEen heel besturingssysteem speciaal ontworpen om creativiteit alle ruimte te geven. Ubuntu Studio zit boordevol speciale applicaties gericht op muziek maken, video bewerken, grafisch ontwerpen, animaties maken etc. Met Ubuntu Studio is er geen rem meer op creativiteit!

Xubuntu - Strak en eenvoudig

xubuntuUbuntu met de Xfce-werkomgeving. Het belangrijkste kenmerk van Xubuntu is dat deze ook draait op minder krachtige computers waar Ubuntu het laat afweten. Verder kenmerkt Xubuntu zich door een strak en eenvoudig uiterlijk zonder overbodige franje en grafische effecten. Verwar dit niet met minder kwaliteit! Veel mensen waarderen Xubuntu juist vanwege deze eenvoud. U downloadt Xubuntu in een zogeheten “Live-versie”. Dit betekent dat u Xubuntu gewoon kunt uitproberen zonder dat u het hoeft te installeren. Als u Xubuntu wilt installeren, kan dat uiteraard eenvoudig vanuit deze Live-versie. Omdat Xubuntu gratis en vrij is, kunt u zo vaak en op zoveel computers installeren als u wilt!

Bottles - Windows software in Linux

windowsbottleBottles is een omgeving die Windows applicaties onder Linux laat draaien samen met een volledig geconfigureerde WINE-omgeving en alle dependencies bundelt in een container als AppImage, Snap of Flatpak. Gebruikers hoeven alleen maar de Bottles-app te installeren en binnen deze app kunnen ze hun Windows-applicaties selecteren. Het programma downloadt automatisch de juiste container. Gebruikers hoeven niets meer te configureren.

Deze applicatie is per direct beschikbaar en kan worden geïnstalleerd vanaf de Bottles-pagina. Het is nog niet duidelijk welke applicaties allemaal werken met Bottles. Aangezien er (nog?) geen lijst beschikbaar is met programma’s lijkt het erop alsof het team verwacht dat elke Windows-applicatie zal werken. Zeker weten doen ze het als gebruikers het proberen. De organisatie vraagt dan ook om zoveel mogelijk ervaringen te delen en eventuele problemen te melden.