Mijn Camera historie

Door mij gebruikte camera's in de loop der jaren

 

Vanaf 1968 houd ik me bezig met fotograferen en na enkele jaren ook met ontwikkelen en afdrukken. Toen het digitale tijdperk aanbrak voor de fotografie stapte ik hier snel op over, mede omdat dit veel voordeliger was en er geen films meer hoefden te worden aangeschaft. Ook het gemak om een opname direct te kunnen beoordelen was een grote pré.
De afwerking werd praktischer met softwarematige bewerking zonder de noodzaak van een donkere kamer en chemicaliën. Toch had ik het werken  op de analoge manier niet willen missen, want bij het gebruik van films moest je zorgvuldig zijn; je had maar één kans en daar leer je van.
Hieronder zie en lees je welke camera's ik gebruikt heb.

Kodak Brownie 2
Kodak Brownie 2

Mijn eerste ervaring met fotografie was met de "Kodak Brownie 2" van mijn ouders. Een zwart, rechthoekig, kastje gemaakt van aluminium en bedekt met kunstleer. Het was voorzien van een prisma zoeker en gevuld met rolfilm. Er was niets om in te stellen en er kon ook geen flitser aangesloten worden.
Je had mooi weer nodig om een fatsoenlijke foto te kunnen maken. Nadeel was dan wel dat je bij veel licht haast niets door de zoeker zag, dus hand om het glaasje om nog wat te kunnen zien.

Gegevens:

Geproduceerd door: Kodak Ltd. Engeland, Londen
Geproduceerd van/tot: 1930 -1932
Rolfilm: 116  foto grootte: 2½ x 4¼ inch.

Kodak Instamatic 133
Kodak Instamatic 133

Met het geld dat ik, met koffieventen op het station en als weekendhulp op de campingafdeling van V&D, verdiende kocht ik dit cameraatje in 1971. De Kodak Instamatic 133 was een filmcamera met 126 cartridges, geïntroduceerd door Kodak in 1968, een van een lange reeks Instamatics. De 133 had een flashcube-aansluiting

Gegevens:

Fabrikant: Kodak Ltd, Kodak AG en Kodak Spanje
Ontwerper: Alexander Gow
Body Styling: Sir Kenneth Grange
sluitertijden: 1/80 sec. (zonlicht), 1/40 sec. (gedimd licht of flits)
Lens: 1:11 / 43mm met vaste focus
Film: 126 cartridge
Batterij PX825 (2)

Lubitel 2
Lubitel 2

Omdat ik zelf films wilde gaan ontwikkelen en foto's afdrukken zocht ik een camera met een grotere film. De sovjetrussische Lubitel 2was hiervoor het ideale toestel, want het negatiefformaat was 6 x 6 cm en kostte slechts enkele tientjes. De kwaliteit was matig.

Gegevens:

Fabrikant/merk: Gomz/Lomo
Soort : (Twin) Reflexcamera
1e productiejaar: 1954
Land van herkomst: USSR
Filmsoort: 120 rolfilm
Negatiefformaat: 6x6
Materiaal: Kunststof/metaal
Kleur: Zwart
Lens: LOMO T-22 75/4.5
Sluitertijden: 1/15 - 1/250 plus B
Afmetingen: 12 x 8 x 10 cm

Praktica L
Praktica L

Voor mij was de oostduitse Praktica L een totaal andere ervaring als de Lubitel.
De laatste was echt gammel plastic en blik, terwijl de Praktica robuust aanvoelde en b.v. de transporthendel redelijk soepel bewoog.
Ook al was het negatiefformaat kleinbeeld en dus een stuk kleiner als de 6 x 6 cm van de Lubitel, toch waren de opnamen veel scherper.
Ik heb alleen met het standaard objectief gewerkt vanwege mijn budget. Je leert zo wel omgaan met een beperkte beeld uitsnede.
Toen na enkele jaren het budget wat groter werd, besloot ik niet voor extra objectieven te kiezen, maar voor...

Olympus om2 - body
Olympus om2 - body

De verfijnde belichtingstechniek en de prima bediening van de Olympus OM2, die ik in 1976 aanschafte was alweer een nieuwe ervaring. Het was de eerste camera met automatische belichting gebaseerd op directe TTL-meting. Geen losse belichtingsmeter meer! Bij deze body schafte ik i.p.v. het standaard objectief een Series One van Vivitar aan (zie volgende afbeelding) in die tijd een superieur zoom-objectief. Het gewicht van de camera zonder lens was 522 gr. De Vivitar woog 850 gr. Een flink gewicht, maar dat gaf ook stabiliteit.

Vivitar series 1 35-85mm
Vivitar series 1 35-85mm

Dit objectief combineerde een zeer bruikbaar bereik van 35mm tot 85mm bij een constante lichtsterkte van f/2.8!
Om dit doel te kunnen bereiken te samen met het behoud van optimale beeldkwaliteit bouwde het Japanse Kino Precision de lens met het zogenaamde Variable Focusing mechaniek. In de praktijk komt dat neer op het feit dat de focus wijzigt bij een wijziging van de zoomstand. 

Gegevens:

Fabrikant: Kino Precision
Productie: ca 1974
Brandpuntsafstand: 35-85mm
Diafragma bereik: f/2.8 - f/16
Diafragma Type: Automatisch
Diafragma Bladen: 6
Filter Diameter: 72mm
Minimale afstand: 26cm
Mounts: Canon FD, Konica, M42, Minolta, Nikon, and Olympus OM
Lens: 12 Elementen in 9 groepen
Gewicht: 722g

Nikon F60
Nikon F60

Nikon F60 met Nikkor 28-80mm f / 3.5-5.6D AF zoomlens

Bij de aanschaf van deze camera was er al sprake van digitale camera's, maar volgens de winkelier zouden deze nooit de kwaliteit van analoge exemplaren bereiken. De F60 is een 35mm SLR camera die werd verkocht door Nikon tussen 1998 en 2001.
De camera is voorzien van autofocus, twee vormen van TTL-lichtmeting en diverse "programma's" (variërend van handmatige bediening tot een sterk geautomatiseerde point en shoot-modus).
De F60 werd eind 1998 geïntroduceerd als de opvolger van de F50. Het was gericht op de consumentenmarkt en op het moment van de release was Nikon's laagst geprijsde SLR.
De body werd gemaakt van polycarbonaat en metaal, en was verkrijgbaar in "champagne silver" en zwart. Hij was compatibel met de meeste oudere Nikkor F-mount lenzen.

Canon Powershot G5
Canon Powershot G5

Mijn eerste digitale camera.

De Canon PowerShot G5 is een van de succesvolle G-serie die begon met de PowerShot G1. Hij werd in juni 2003, een half jaar na de PowerShot G3 geïntroduceerd. Er was geen model "G4".

Gegevens:

Sensor: 5 megapixel 1/1,8"
Max. resolutie: 2592 x 1944
Objectief: 4x zoom van 7.2mm tot 28,8 mm f / 2-3
Zoeker: optisch
Display: zwenkbaar 118.000 pixel, 1,8 "kleuren LCD scherm
Opslag: CompactFlash card type I of II en is ook compatibel met Microdrive
Energie: 7.4V lithium accu
IR-afstandsbediening is beschikbaar

Canon EOS 400D
Canon EOS 400D

De Canon EOS 400D is een spiegelreflexcamera voor semi-professionele- en amateurfotografen. Nieuw op de 400D ten opzichte van zijn voorgangers, is de mogelijkheid foto's gelijktijdig in RAW en JPEG op te slaan. De EOS 400D is voorzien van een 10 megapixel CMOS chip die tevens is voorzien van het zogenaamde "EOS Integrated Cleaning System". Dit systeem zorgt ervoor dat stof en ander vuil van de gevoelige sensor wordt verwijderd. De burst snelheid van de 400 is drie beelden per seconde. Het aantal beelden dat aaneen geschoten kan worden is echter wel toegenomen, tot 27 beelden. De EOS 400D beschikt over 9-punts autofocus.

Canon Zoomobjectief EF 24-105mm f/4 L
Canon Zoomobjectief EF 24-105mm f/4 L

De Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM was mijn standaard zoomlens voor de Canon 400D. Hij is relatief compact, matig licht van gewicht en beschikt over een beeldstabilisator. De bouwkwaliteit is degelijk en het objectief heeft afdichtingen tegen stof en vocht. Het voorste element roteert niet tijdens het scherpstellen.
Een ring-type USM AF aandrijving gebaseerd op een front-focus systeem is verantwoordelijk voor een uiterst snelle AF-snelheid en een laag AF geluidsniveau. Full-time handmatige scherpstelling (FTM) is altijd mogelijk in one-shot AF mode.
De beeldstabilisator zorgt voor een gelijkwaardig effect van een 3 f-stops winst in sluitertijd voor de hand-held fotografie. De IS werkt alleen bij statische scènes.

Canon 6D - body
Canon 6D - body

Met de Canon 6D body heb ik 6,5 jaar naar tevredenheid gewerkt. De camera is met name geschikt voor portretten en reisreportages waarvoor ik hem dan ook gebruik

Gegevens

Een 20,2 Megapixel DSLR met een fullframesensor en compact ontwerp.
Nauwkeurige regeling van scherptediepte.
Max. ISO 25.600 (uitbreidbaar tot ISO 102.400)
11-punts AF voor nauwkeurigheid tot -3EV
Locatie vastleggen met GPS
Bestandsoverdracht en afstandsbediening via Wi-Fi
Full HD-video

Canon EF 24-70mm F/4 L USM
Canon EF 24-70mm F/4 L USM

Dit was 6,5 jaar mijn standaard objectief. Superscherp en handzaam. Het gewicht vond ik prettig als stabiliserende factor.

Gegevens:

24-70 mm f/4-objectief uit de L-serie met macromodus voor maximaal 0,7 x vergroting.
Ultrasoon AF voor snel en vrijwel geluidloos scherpstellen.
Image Stabilizer tot vier stops
Twee asferische elementen en twee UD-objectiefelementen
Afdichting tegen stof en vocht
Diafragma met 9 lamellen voor zachte bokeh

Waar ik nu mee werk
Waar ik nu mee werk
Welke foto spullen ik tegenwoordig in mijn fototas heb kan je bekijken door op de knop te klikken.