Hulp software

Allerlei handige programma's voor gebruik onder Windows

 

Alle hieronder getoonde software is gratis en de download komt rechtsstreeks van de site van de leverancier.
DijkstraDigital heeft geen enkele commerciële band met de softwaremakers.

Glary Utilities - Diverse krachtige systeem gereedschappen

GlarySoftOndanks dat het niet beslist nodig is willen veel computergebruikers graag regelmatig hun machine reinigen.

Hiermee kunt u gewone ongewenste systeembestanden opschonen, evenals ongeldige registervermeldingen en internetsporen. U kunt browser-add-ons beheren en verwijderen, het gebruik van schijfruimte analyseren en dubbele bestanden zoeken. U kunt ook geïnstalleerde shell-extensies bekijken en beheren, uw bestanden versleutelen tegen ongeautoriseerde toegang en gebruik, grote bestanden opsplitsen in kleinere beheersbare bestanden en er vervolgens weer aan toevoegen. Verder bevat Glary Utilities de opties om het geheugen te optimaliseren, defecte Windows-snelkoppelingen te vinden, te herstellen of te verwijderen, de programma's te beheren die starten bij het opstarten van Windows en software te verwijderen. Andere functies zijn onder meer het veilig verwijderen van bestanden, een lege mapzoeker (het verwijderen van sommige lege mappen kan Windows laten vastlopen) en meer.

Rufus - Opstartbare USB-stick

rufusRufus is een Windows-programma waarmee zelfstartende usb-sticks kunnen worden gemaakt. Handig bijvoorbeeld om een besturingssysteem te installeren, wat sneller gaat vanaf een usb-stick dan van een cd of dvd, om het bios bij te werken of om een systeem te benaderen dat niet meer wil starten.

Speccy - Systeem info

speccySpeccy is een freewareprogramma ontwikkeld door Piriform dat informatie verzamelt over een computer en deze toont. Het programma werkt onder 32 en 64 bitsversies van Windows.
Let tijdens de installatie of er geen ongewenste software, zoals b.v. de Chrome browser wordt geïnstalleerd.

SpaceSniffer - Visualiseert grootte van mappen en bestanden

spacesnifferSpaceSniffer is freeWare en een toepassing die toont hoe mappen en bestanden op uw schijven zijn gestructureerd. Door een Driemaps-visualisatie te gebruiken hebt u direct een idee waar grote mappen en bestanden op uw apparaat staan. Na het starten van een scan zie je dat de elementen die groter zijn in de weergave, de grotere mappen en bestanden op uw schijf zijn. Voor meer informatie klik je een keer op een element waarna de inhoud gedetailleerd wordt getoond. Download hier gezipte bestand. Na de download uitpakken en starten. Het hoeft niet geïnstalleerd te worden.

Quick Assist - Geef/krijg hulp op afstand voor uw pc

teamviewerQuick Assist is een Windows app waarmee een persoon zijn apparaat via een externe verbinding met een andere persoon kan delen. Op deze manier kunnen problemen op afstand opgelost worden.
Om Quick Assist te gebruiken, is een geschikte netwerk- en internetverbinding nodig. De helper moet een Microsoft-account hebben. De deler hoeft zich niet te authenticeren.
De app is vaak al in Windows 10 en 11 aanwezig. Zoniet dan kan deze gratis uit de Microsoft-store gedownload worden.

 

Unchecky - Bewaakt installatie-vinkjes

uncheckyHoud uw selectievakjes leeg. Unchecky heeft als doel mogelijk ongewenste programma's buiten uw computer te houden.
Verwijder het vinkje bij het automatisch uitschakelen van niet-gerelateerde aanbiedingen tijdens het installatieproces, waardoor u zowel muisklikken bespaart als minder kans hebt om een selectievakje van een ongewenste aanbieding te missen.

Veeam Backup Agent - Backup software

veeamVeeam Agent for Windows is een gratis backup programma. Je kunt de backup configureren van afzonderlijke mappen tot de totale inhoud van de computer. Vóórdat je de software kunt downloaden moet je eerst een account aanmaken.

UnLocker - Deblokkeert mappen en bestanden

unlockerUnlocker is gratis software die, na installatie, het mogelijk maakt om bestanden en mappen te verwijderen welke door Windows geblokkeerd worden. Eenmaal geïnstalleerd vind je het terug in het contekst-menu van de Verkenner. De werking wijst zich vanzelf.

VmWare Player - Virtuele Installatie van besturingssytemen

vmwareplayer VMware Workstation Player is een ideaal hulpprogramma voor het uitvoeren van een enkele virtuele machine op een Windows- of Linux-pc. Organisaties gebruiken Workstation Player om beheerde zakelijke desktops te leveren, terwijl studenten en docenten het gebruiken voor leren en trainen.
De gratis versie is beschikbaar voor niet-commercieel, persoonlijk en thuisgebruik. We moedigen studenten en non-profitorganisaties ook aan om van dit aanbod te profiteren.
Commerciële organisaties hebben commerciële licenties nodig om Workstation Player te gebruiken. Hier kunt u het installatiebestand voor Windows downloaden.

WinSCP - FTP client


winscpMet dit opensourceprogramma kunnen bestanden op een veilige manier tussen twee computers worden gekopieerd. Het programma ondersteunt ftp, secure ftp en het oudere scp-protocol. WinSCP is niet alleen als een opzichzelfstaand programma beschikbaar, maar ook als plug-in voor de programma's FAR en Altap Salamander.  Tijdens de installatie wordt niet getracht andere software te installeren.