Pc Hardware

werking, reviews, prijzen, enz.

Op zoek naar de juiste laptop, televisie, router, pc-componenten, enz. biedt internet veel mogelijkheden om je te verdiepen.
In Nederland zijn hiervoor met name 2 sites geƫigend:

Hardware.info en Tweakers.net.

Naast prijsvergelijkers vind je er reviews van apparaten en componenten, regelmatig "Best Buy Guide" voor laptops, ssd's enz en erg goede forums. Voor zover mij bekend, zijn deze sites hier de enigen in hun soort. Laat het rustig weten als je meer van dergelijke sites in Nederland kent.

artikel1

onafhankelijke

Hardware.info

Je kunt hier zoeken op pc-componenten, laptops, computers, mobiele telefoons, domotica, enz. Als je een account hebt kan je wensenlijsten en vergelijkingstabellen bewaren

Bezoek de site

prijsvergelijkers

Tweakers.net

Zoek naar pc-componenten, laptops, tablets en mobiele telefoons, computers, camera's, elektrisch gereedschap, huishoudelijke apparaten, diensten, enz.

Bezoek de site

1. Vervang HDD door SSD

Een wat oudere desktop en/of laptop computer heeft vaak een harde schijf aan boord voor de opslag. Dit medium is relatief langzaam vergeleken met een Solid State Disc (SSD)

Zo'n SSD lijkt kwa werking op een SD geheugenkaartje voor in b.v. een camera. Windows kan hiervan veel sneller lezen en schrijven. Omdat een SSD geen bewegende onderdelen heeft is het minder kwetsbaar en gebruikt het minder stroom dan een harde schijf. Aanvankelijk waren deze artikelen nogal prijzig, maar nu zijn ze heel betaalbaar. Wil je dus jouw computer een flinke boost geven, vervang dan de harddisc door een SSD. Hierna lees je de werkwijze bij een Windows Pc.

1. Vervang HDD door SSD

2. Zoek Pc/Laptop info

Noteer het merk en model van je pc/laptop en zoek hiermee op Youtube naar een video waarin getoond wordt hoe je een SSD inbouwd.

Na zo'n filmpje bekeken te hebben heb je een goede indruk of dit iets voor je is. Wat betreft gereedschap heb je meestal genoeg aan een setje precisie schroevendraaiers, een tangetje en een oud bankpasje. Zo niet, vraag het een ander; zo ja, lees verder...

2. Zoek Pc/Laptop info

3. Zoek de harddisk info

Gebruik hiervoor een hardware informatie programma b.v.: Speccy

Lees in het informatie programma merk en model gegevens van de huidige harde schijf. Zoek daarmee op internet naar:

  • De interface (moet SATA3 zijn)
  • De opslag-capaciteit (de nieuwe SSD moet evengroot of groter zijn)
  • Zoek op internet de lengte, breedte en dikte van de harde schijf.

Bestel de SSD met de juiste interface, opslagcapaciteit en afmetingen.
De merken verschillen onderling niet veel in snelheid dus aan te raden valt om de voordeligste te nemen.
Handig is om hiervoor een van de prijsvergelijkers op deze pagina te gebruiken.

3. Zoek de harddisk info

4. De SSD is binnen!

Wanneer de bestelde SSD is bezorgd maak je op een externe harde schijf een back-up van de complete opslag in jouw pc.

Dat zijn dus alle harde schijf partities C:, D:, enz., en ook de verborgen partities. Soms wordt bij een nieuwe SSD back-up software geleverd of misschien heb je al zo'n programma. Zo niet, dan kan je het gratis Veeam-agent gebruiken. Tijdens de installatie hiervan maak je ook een opstart-USBstick aan.

4. De SSD is binnen!

5. Controleer in het BIOS

Sluit nu de pc/laptop af, start hem weer op en open het BIOS door tijdens het opstarten een bepaalde functietoets in te drukken. (F2 of F10 of Del of...)

Zorg dat de "Sata Mode Selection" is ingesteld op "AHCI". Sla de instellingen op en herstart de pc. Daarna sluit je hem geheel af. Volg nu de werkwijze van het youtube filmpje om de harddisk te verwijderen en de SSD in te bouwen. Sluit vervolgens de kast.

5. Controleer in het BIOS

6. Back-up terugzetten

Sluit de opstart-USBstick en de externe harde schijf aan op de pc en start deze op en volg de aanwijzingen om de totale backup terug te zetten.

Tot slot... Ondanks dat je dezelfde processor en geheugen hebt als voorheen werkt de pc/laptop nu sneller omdat alle lees en schrijfacties beduidend sneller gaan. Acties waarbij er niet van de nieuwe schijf gelezen en/of geschreven worden zijn natuurlijk niet sneller.

6. Back-up terugzetten